У тренутку када се озбиљно промишља о будућој величини и структури Оружаних снага БиХ апсурдно је инсистирати да свих 69 перспективних војних локација, од којих 23 на територији РС, буде преписано Министарству одбране БиХ, рекла је за "Фокус" Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ. - Сутра када се драстично смањи обим Оружаних снага БиХ, па се по логици ствари умањи и потреба за објектима, значи да би Министарство одбране БиХ самостално продавало ту имовину. Нема одступања од става да оно може користити имовину док му је то потребно, али када та потреба престане, имовина се враћа Републици Српској, којој имовина и припада у дијелу имовине лоциране на територији Српске - рекла је Мајкићева. Мајкићева је то изјавила реагујући на изјаву Хилари Клинтон, министарке спољњих послова САД, која сматра да 69 објеката перспективне војне имовине мора бити регистровано на БиХ, да би их Министарство одбране могло користити. - Сва имовина, па и војна, која је потребна за обављање функција одбране може бити уступљена на кориштење Оружаним снагама БиХ све док им је то потребно, након чега се враћа ентитету Република Српска, чије то и јесте власништво - нагласила је Мајкићева.

Одговарајући на питање зашто једна велесила попут САД исказује толико интересовање да неких 69 објеката буде укњижено на БиХ, Мајкићева је рекла да је то више ствар лобирања бошњачких политичара, који сматрају да БиХ мора имати што више имовине да би била држава, што треба отети од других нивоа власти, јер БиХ то по Дејтонском споразуму нема.

- Како ће бити рјешено то питање треба препустити политичарима у БиХ. Не искључујем ни то да САД размишљају о питањима НАТО, па би онда та имовина могла бити употријебљена за снаге Алијансе. Једино су то разлози које повезујем с таквим захтјевима из САД - рекла је Мајкићева.

Гостимир Поповић, војнополитички аналитичар, каже да би књижење те имовине на БиХ представљало одузимање ингеренција Републици Српској, што не би требало допуситити.

- Жели се створити осовина на основу које ће бити лако управљати цијелим регионом, не само у БиХ. Ради се о стварању база које ће се повезивати између себе, ширећи тако утицај. Одузимају се ингеренције Републици Српској, која не би требало да пристане на књижење тих локација на БиХ, јер је то имовина која припада Српској. Одговор мора бити јасан и то се не може дозволити. Суштина јесте у отимању ингеренција РС, не толико у стратешком положају тих локација. То је излобирано од стране Сарајева, списак локација је отишао из тог града - закључио је Поповић.

Шефик Џаферовић, посланик СДА у парламенту БиХ, сматра да тај посао треба завршити јер спада у групу рјешивих проблема.

- Перспективну војну имовину једноставно треба укњижити на Министарство одбране БиХ, које свакако већ посједује, и држи у својим рукама ту имовину.

БиХ је власник тих 69 локација, потребан је само мали акт добре воље, да се то укњижи. Услов је да то буде власништво БиХ, као битан елеменат за пут према НАТО - рекао је Џаферовић.
Могуће располагање уз одређене услове

Република Српска спремна је да 23 локације перспективне војне имовине на територији Српске стави на располагање Министарству одбране БиХ, уз испуњавање одређених услова, потврдио је јуче Милорад Додик.
- Од 69 локација перспективне војне имовине у БиХ, 23 су на територији РС и ми смо спремни да се те 23 локације ставе на располагање Министарству одбране БиХ под условом да се не може вршити њихов промет и да се, чим престане потреба за војне сврхе, дају ентитету у којем се налазе - рекао је Додик. Он је навео да други дио услова РС подразумијева да се остала непокретна војна имовина аутоматски додијели локалним заједницама, ентитетима, школским, здравственим и другим установама.

Коментаришући писмо америчког државног секретара Хилари Клинтон, Додик је рекао да ће РС приступити договору о том питању уколико се испуне ови услови.
- У супротном, писмо Хилари Клинтон неће промијенити став Српске, поготово што се у једном дијелу њеног писма виде суштинске грешке, гдје се наводи да се очекује брзо формирање владе БиХ - навео је Додик.
e-max.it: your social media marketing partner