Савјет Европе сигурно ће реаговати на непровођење пресуде којом је наложено брисање дискриминишућих одредаба из Устава БиХ, а једна од могућности је суспензија чланства БиХ у тој организацији, изјавио је коизвјестилац за БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Киммо Саси, који је упозорио да би организација општих избора у БиХ у октобру према Уставу који је проглашен дискриминишућим представљала озбиљно кршење демократских норми и стандарда. "Савјет Европе ће сигурно реаговати, али прерано је рећи како. Постоји низ могућности, од одузимања агремана делегацији БиХ до суспензије чланства БиХ у Савјету Европе уколико буде утврђено да земља не задовољава основне стандарде поштовања људских права", истакао је Саси. Члан делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Младен Иванић каже да је веома реална могућност да БиХ сноси тешке посљедице непровођења пресуде Европског суда за људска права.

"Суспензија чланства или ускраћивање агремена делегацији која ће бити формирана након наредних избора нису могућност него реална опасност са којом ћемо се суочити ако пресуда не буде проведена. Ником у нормалном свијету не можете објаснити зашто нисте у стању провести пресуду којом се укида дискриминација", рекао је Иванић, истакавши да никога не занимају унутрашњополитички разлози.

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ и представник СНСД-а у радној групи Савјета министара БиХ за измјену Устава Душанка Мајкић сматра да су пријетње Савјета Европе нови притисак на власти. Она каже и да је рок за провођење пресуде прекратак.

"Многе земље много једноставнија питања рјешавају годинама, а не овако озбиљне уставне захвате. Не желим ни помислити да ћемо бити кажњени јер нисмо успјели промијенити Устав у изборној години, када су околности за то веома неповољне", нагласила је Мајкић.

Суд у Стразбуру пресудом из децембра прошле године затражио је од БиХ да промијени начин избора чланова Предсједништва и делегата у Дому народа парламента БиХ како би и припадницима националних мањина било омогућено кандидовање за ове функције.

Радна група за припрему измјена Устава БиХ у понедјељак је само констатовала да се не могу договорити о уставним амандманима, чиме је практично онемогућено провођење ове пресуде.
e-max.it: your social media marketing partner