Оружане снаге БиХ (ОС БиХ) требало би да Републици Српској врате авионе вриједне милионе марака које им је раније уступила Војска РС, али се тај процес намјерно одуговлачи. Рекао је то "Гласу Српске" извор близак ОС БиХ и напоменуо да је одлуком Предсједништва БиХ о величини и структури ОС БиХ јасно речено да ОС не предвиђају посједовање летјелица са фиксним крилима односно авијацију, изузев да се промијени закон о величини и структури ОС БиХ. - Изузимајући хеликоптере, остали авиони требало би према томе, да се врате Републици Српској - каже исти извор и додаје да одлука о томе шта ће бити са авионима никако да се донесе. Према финансијским процјенама из 2005. године вриједност имовине коју је Војска РС уступила ОС БиХ износила је више од 12,5 милијарди долара, а од тога је вриједност авијације 191 милион долара.

Војска РС је у ОС БиХ унијела седам авиона "орао", један авион "Г-4", 12 "јастребова", двије "утве" и 24 хеликоптера. "Орао" је процијењен на три милиона долара, "утва" на 2.770.000, авион "Г-4" и хеликоптер на по 2.200.000 долара, а "јастреб" на око 2.250.000 долара.

Извор "Гласа Српске" казао је да је својевремено Србија исказала интерес да купи летјелице "утва" за своје потребе и да од тога још увијек није потпуно одустала.

Додаје и да има неких страних бизнисмена из САД и других дијелова свијета, који би такође жељели да купе ове авионе и уз малу дораду као раритет користе у цивилне сврхе.

- Ријеч је о средствима која би се продајом могла усмјерити на рјешавање многих социјалних питања, санирање проблема запошљавања, бораца, пензионера, школа, болница... Одлуком Предсједништва БиХ о величини и структури - додао је он.

Члан Комисије за одбрану и безбједност БиХ Душанка Мајкић казала је да је одавно дефинисано шта ОС БиХ могу имати а шта не, те да се свјесно одуговлачи са рјешавањем судбине вишкова у које спадају и авиони.

- Ти авиони су припадали РС и треба да се врате ономе коме су и припадали. Неки званичници у ОС БиХ су чак тврдили да ће "утве" користити за обуку пилота - казала је Мајкићева.

Додала је да они који се требају обучавати у ОС БиХ могу то чинити на хеликоптерима, јер ОС БиХ немају крилну авијацију и нема основа да се било ко обучава на тим авионима.

- "Утве" треба да се врате РС и њене надлежне институције ће одлучити да ли ће их поклонити неком аеро-клубу или рецимо користити за потребе пољопривреде - казала је Мајкићева.
Милојчић

Начелник Заједничког штаба ОС БиХ Миладин Милојчић нагласио је да се сва покретна имовина коју су имале бивше војске рјешава у складу са споразумом који је потписао Савјет министара БиХ са ентитетским владама у марту претпрошле године.

Напоменуо је да је ријеч о имовини која чека одлуке надлежних институција да би се коначно ријешила њихова судбина.

- Судбина авиона који више не могу бити у саставу ОС БиХ ријешиће се у пакету са осталом покретном имовином и ту ће бити крај приче и са овим авионима. Како будемо рјешавали осталу покретну имовину, тако ћемо ријешити и те авионе. Ту се очито веома тешко долази до договора - истакао је Милојчић.

Потврдио је да авиони нису у структури ОС БиХ и то је дефинисано одлуком Предсједништва БиХ из јула 2006. године.
e-max.it: your social media marketing partner