Радна група за израду амандмана на Устав БиХ и измјена и допуна Изборног закона БиХ ради провођења пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци против БиХ" данас није постигла сагласност о изради нацрта амандмана на Устав, изјавила је Срни члан Радне групе Душанка Мајкић. Према њеним ријечима, договор није био могућ, јер су чланови Радне групе предлагали различите измјене Устава, од малих до веома обимних. Мајкићева је истакла да је извјештај о раду Радне групе упућен Савјету министара БиХ, од којег је затражен њен наставак рада, али да претходно лидери политичких партија заузму став о општим принципима уставних измјена, као што су посредан или непосредан избор чланова Предсједништва БиХ, број чланова Предсједништва и број делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. "Најобимније измјене су предложиле СДА и ХДЗ, али ни остале странке из Федерације /ФБиХ/ нису биле далеко од тога. Чланови Радне групе нису имали мандат да изађу изван оквира онога што су им наложиле политичке партије. Већина предлаже да се избор члана Предсједништва врши посредно, то значи да се врши унутар парламента, што би захтијевало значајне измјене и редуковање надлежности члана Предсједништва, чему се противи СНСД и Странка за БиХ", истакла је она.

Према њеним ријечима, ове двије странке експлицитно су за директан, непосредан избор члана Предсједништва, али с тим да Странка за БиХ говори о БиХ као једној изборној јединици, а СНСД о двије изборне јединице - Републици Српској и ФБиХ, како је то постојећи Устав регулисао.

"Непотребно је било да Савјет министара да тако кратак рок за израду нацрта уставног амнадмана, јер прича о Уставу никад није једноставна и кратка. Велики број политичких партија једва је дочекао да исуче све приједлоге за измјену Устава, како би промијенили све, од броја посланика и делегата у парламенту БиХ и значајних промјена у јачању Савјета министара, па до Предсједништва", истакла је она.

Мајкићева је нагласила да такви приједлози представљају преамбициозне измјене за изборну годину.

Она је навела да је СДА покушала својим приједлогом да на мала врата уведе значајан број измјена Устава у вези са Домом народа Парламентарне скупштине, што је за СНСД било неприхватљиво.

"Став СНСД-а био је сасвим јасан у вези с тим. Оно што смо ми предложили веома је лако извести, али за једноставне и мале уставне промјене не постоји жеља углавном код бошњачких политичких партија", истакла је она.

Према Акционом плану Савјета министара БиХ за усклађивање Устава БиХ са пресудом Суда у Стразбуру, Радна група била је обавезна да до данас заврши свој рад на припреми нацрта амандмана на Устав БиХ и достави га Савјету министара на разматрање.
e-max.it: your social media marketing partner