Сарајево - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић упозорила је на почетку данашњег засиједања овог Дома, да је немогуће за једну сједницу размотрити 72 ревизорска извјештаја институција БиХ, која су се нашла дневном реду.

- Предлажем да ревизорски извјештаји буду подијељени у четири групе: извјештаје који су добили позитивну оцјену, они који су добили негативну оцјену, извјештаје с мишљењем с резервом, те оне који су добили мишљење уз истицање предмета - рекла је Мајкићева.

Истакла је и да би данашњој сједници требало да присуствују и директори агенција чији су извјештаји на дневном реду Парламента. - Коме Парламент да пошаље поруку и чему служе ове расправе ако нема представника ових агенција - упитала је Мајкићева.

Посланик Странке за БиХ Бериз Белкић сматра да све расправе данас могу бити квалитетно урађене, јер су посланици ревизорске извјештаје добили прије више мјесеци.
- Слажем се да би директори требали присуствовати сједници - рекао је Белкић.

Звонко Јуришић из ХСП-а устврдио је да је предложени дневни ред неозбиљно дугачак и примијетио да са сједнице одсуствују представници институција које нису добиле “пролазну оцјену” ревизије, због чега, како је рекао, расправу о пословању институција треба водити искључиво у њиховом присуству.

Он сматра да руководиоци неких агенција лажно приказују број запослених, а други злоупотребљавају буџетска средства тако што плаћају превисоке цијене закупа службених простора.

Саша Магазиновић у име Клуба СДП-а подржао је предложени дневни ред сједнице, али је изразио сумњу да ће парламент успјети да у салу доведе бивше министре, попут Свена Алкалаја, Сафета Халиловића или Селме Цикотића.

Предсједавајући Комисије за финансије и буџет Емир Кабил рекао је да је Комисија одрадила огроман посао припремајући се за ову сједницу и расправу о ревизији пословања институција БиХ.

Према његовим ријечима, није требало “у исти кош” стављати позитивне и негативне извјештаје о ревизији.

Посланик СНСД-а Бошко Томић оцијенио је као квалитетан рад Комисије и навео да посебну пажњу треба посветити негативним ревизорским извјештајима.

Милорад Живковић из СНСД-а рекао је да је прича о дневном реду завршена јуче на сједници проширеног колегијума овог дома, и приговорио посланицима из реда СДС-а што нису дошли на сједницу, осим Дарка Бабаља.

Бабаљ је рекао да су његове колеге оправдано одсутне. Он је додао да би на данашњој сједници требало да сједе представници Тужилаштва, Суда и Агенције за истраге и заштиту БиХ, с обзиром да одговорне за негативне извјештаје коначно треба процесуирати.

Салко Соколовић из СДА предложио је да се све тачке о ревизији обједине у једну тачку дневног реда и да се расправа води о збирном извјештају Комисије.

И Драган Вранкић из ХДЗ-а заложио се за обједињавање свих тачака дневног реда.

И он је оцијенио да је рад Комисије за финансије и буџет био квалитетан.

Осим ревизорских извјештаја, на дневном реду сједнице налазе се, између осталих, и приједлози закона о измјенама и допунама Закона о финансирању институција БиХ, Закона о раду у институцијама БиХ, те Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

Ж. Д. Глас Српске
e-max.it: your social media marketing partner