САРАЈЕВО - Суд БиХ изрекао је у прошлој години 17 пресуда за ратне злочине, што, узимајући у обзир да је на тим предметима радило 12 судија, говори о веома неефикасном раду Суда који је до сада незабиљежен у правосуђу, рекла је посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић.

"Број неријешених предмета пред Судом БиХ у 2011. повећан је за седам одсто, а у нашем правосуђу се води чак 8.000 предмета старијих од 10 година, који ће на крају бити упућени Суду у Стразбуру", навела је Мајкићева, током посланичке расправе о Годишњем извјештају Високог судског и тужилачког савјета БиХ (ВСТС) БиХ за прошлу годину. Она је навела да је Тужилаштво БиХ подигло у 2011. години само 252 оптужнице, што је недовољно и много је нижи просјек у односу на нижа тужилаштва у БиХ.

Већина посланика критиковала је избор Горана Салиховића за главног тужиоца БиХ, питајући према којим критеријума је изабран, с обзиром на то да нема ни дана тужилачке праксе.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић питао је ВСТС ко ће оправдати 4,5 милиона КМ буџетске штете који су страни тужиоци нанијели због неаргументованих оптужница против поједних политичара, које су касније оборене.

Он је истакао да ВСТС није одговорио задатку и да никад овим темпом неће ријешити предмете ратних злочина, те поновио да су Срби незадовољни радом Суда и Тужилаштва БиХ, јер су пред њима до сада били неравноправни.

Петар Кунић из ДНС-а истакао је да ниједна институција не може бити ван контекста државне структуре, па ни ВСТС.
"Садашња накарадна структура ВСТС-а омогућава да тужиоци бирају судије, што је недопустиво", истакао је Кунић, те нагласио да комплетно правосуђе у БиХ не показује довољно одговорности и ефикасности у раду.

Предсједник ВСТС-а Милорад Новковић рекао је да Суд и Тужилаштво, с обзиром на велики број тренутних предмета, овим темпом неће завршити посао ни за 10 година, те да је то разлог што се многи предмети дају ентитетском правосуђу и Брчко дистрикту.

"Број пренесених предмета у 2011. години био је много већи него раније", рекао је Новковић, те додао да је сагласан да се мијења Закон о ВСТС-у и да ће структурални дијалог са ЕУ сасвим сигурно у знатној мјери промијенити ситуацију у правосуђу набоље.

Након што је обављена расправа о свим тачкама дневног реда, почело је гласање о свим тачкама.

Срна
e-max.it: your social media marketing partner