Евентуално наметање било какве одлуке од стране ОХР, супротне Дејтонском споразуму и Уставу БиХ, остаће јалов покушај, јер она неће бити проведена, нити објављена у Службеном гласнику РС, што је експлицитан став из Републике Српске, рекла је Душанка Мајкић, предсједавајућа Дома народа Парламентарне скупштине БиХ. - Колика је стварна снага одлука ОХР види се по томе што убудуће ниједна наметнута одлука неће бити проведена. Високи представници су понекад у одласку на кољенима потписивали фаталне одлуке. Више неће бити објављиване одлуке које донесе високи представник, што значи да оне неће бити на снази, нити ће бити проведене. Све оно за шта парламент РС не да сагласност, неће бити прихваћено - категорична је Мајкићева.

Она је навела да о легитимности дјеловања ОХР најбоље свједочи чињеница да представници ОХР повратком у своје земље одређују законске одредбе да не могу одговарати за оно што су чинили у БиХ.

- Ипак се надам да ће одговарати за сва злодјела која су овдје направили у посљедњих 15 година. Њихова је заслуга што ова земља не може направити искорак према ЕУ. Високи представници се нису бавили ситуацијом у БиХ, већ особље које је запошљавано са свих страна. Насиље које је проводио ОХР грађани неће заборавити - навела је Мајкићева.

Према њеним ријечима, штету безакоња трпе сви грађани БиХ, издвајајући као примјер Електропренос БиХ, који на рачуну има 150 милиона марака, а не може се развијати, за шта је искључиви кривац ОХР.

- Чињеница да ОХР више нема снагу резултат је прије свега развоја свијести и демократије у РС, више него што је међународна заједница одлучила да буде тако. Међународна заједница више не зна шта с БиХ, потрошила је кредибилитет правећи земљу како желе Бошњаци, у чему није успјела. Онда је покушала форсирати рјешења која никоме нису по мјери. Видјели смо да ПИК има све бесмисленије одлуке, јер више немају ни нове закључке које би понудили. ОХР је доведен до апсурда, па се надам да ће за Рафи Грегоријаном, првим замјеником, ускоро отићи и Валентин Инцко, високи представник у БиХ - навела је Мајкићева и нагласила да уколико међународна заједница жели направити уступак према себи и задржати самопоштовање треба укинути ОХР и формирати канцеларију ЕУ у БиХ.

e-max.it: your social media marketing partner