На карти означене све европске зоне које теже отцепљењу од централних власти у својим државама - Корзика, Баскија, Валонија, Јужна Осетија, Курдистан... После мишљења МСП да приштинском декларацијом о независности није повређено међународно право Републици Српској широм су отворена врата за одвајање од Босне и Херцеговине. Ово је јединствен став руководства из Бањалуке, премијера Милорада Додика и председавајуће Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Душанке Мајкић. Само дан после отварања пандорине кутије осванула је мапа Европе, на којо је Република Српска, наравно без БиХ. На карти су означене све европске зоне које теже отцепљењу од централних власти у својим државама - Корзика, Баскија, Валонија, Јужна Осетија, Курдистан... Сарајевским медијима запало је за око да је председник Владе РС Милорад Додик јуче у четири ока у Београду разговарао са Борисом Тадићем, председником Србије. Подсетимо, Додик је, после састанка казао да ће одлуку и поруку Међународног суда правде добро проучити и нагласио да "нико не може да каже да и за нас то неће значити неку посебну поруку за будућност".

У политичким круговима Београда и Бањалуке изјава је протумачена као најава да ће Додик Републику Српску повести у независност. Сарајевски медији Додикову поруку оцењују као опасну у смислу подгревања ионако узавреле атмосфере у БиХ која се налази у тешкој политичкој и економској кризи.

Нову карту Европе објавили су београдски медији, позивајући се, наводно, на поједине америчке аналитичаре.
По тој карти, Босне и Херцеговине нема, а уместо ње су две нове државе - Република Српска и држава Херцег Босна!

- Европска унија, са својим проблемима, задовољна је што у БиХ влада какав такав мир, а један њен део нема ништа против расплета "БХ-чвора" у две фазе. У првој би се БиХ изнутра поделила на три ентитета - српски, бошњачки и хрватски, а у другој фази би се распала. Другим речима, унутрашњи потреси у ЕУ и нејединство њених чланица, погодују таквом расплету - анализирају сарајевски медији. С друге стране, као трачак наде БиХ налазе у САД, али се наводи да ће администрација Барака Обаме морати да сачека председничке изборе 3. октобра, што ће можда бити прекасно.
e-max.it: your social media marketing partner