БАЊАЛУКА - Члан Заједничке комисије за обрану и сигурност парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да има поуздане информације да Државна агенција за истраге и заштиту (Сипа), у оквиру велике истраге о шверцу оружја истражује и улогу Програма за развој УН (УНДП) . Мајкићева је истакла да УНДП финансира уништавање вишкова наоружања, али да се све ради без ваљаног уговора на бази''некаквог споразума који је толико неозбиљан да га не би склопиле ни мјесне заједнице''. На питање да ли сугерише да је и УНДП умијешан у нелегални извоз наоружања, она је за''Прес РС''одговорила да''ништа не сугерише''. "Сипа истражује њихове активности, а чињеница је и да Министарство обране не зна гдје оружје завршава, не зна што се догодило с оружјем које је требало бити уништено, нити зна ко и како унишава вишак наоружања'', рекла је Мајкићева, која је и замјеница предсједавајућег Дома народа парламента БиХ.

Наводећи да су у сумњиве послове уништавања вишкова наоружања из БиХ и нелегалног извоза у иностранство умијешане и неке међународне организације које дјелују у БиХ, Мајкићева је упозорила да због тога није ни чудно што се дио оружја из БиХ нашао у рукама талијанске мафије.

Талијанска полиција почетком седмице пронашла је и заплијенила већу количину војног наоружања попут лансирних уређаја за ракете и гранате, војне пушке и гранате, након чега је утврдила да је највећи дио овог арсенала прокријумчарен из БиХ.
e-max.it: your social media marketing partner