konobarКонобари који раде у ресторану и бифеима Парламента БиХ пре неколико дана добили су нове униформе, на којима доминира плаво-жути грб БиХ с белим звездицама!
Вештачко тренирање патриотизма преко конобара наредила је Служба за заједничке послове институција БиХ која је и обезбедила нову одећу, сазнаје Пресс РС!

Не представља све народе

У четвртак, када су оба дома заседала ради усвајања буџета, бројни званичници и новинари били су изненађени новом модом запослених у угоститељској служби. Иако нико не види ништа спорно у томе да се грб БиХ истиче у згради Парламента, више саговорника нашег листа сматра да није баш уобичајено да се и конобари ките обележјима државе.

Према њиховим речима, овај потез може се тумачити и као провокација, с обзиром на неке раније догађаје у овој згради, када су се поједини посланици бунили због истицања грба БиХ у просторијама својих клубова.

- Не видим потребу да се и конобарима на одећу пришива грб који је наметнут и који не представља све народе у БиХ. Познато је да се ни српски ни хрватски посланици и делегати не проналазе у тим обележјима и заиста нема потребе да им се грб потура чак и када ручају или пију кафу - каже један посланик.

Ресторан Парламента БиХ био је досад на тапету посланика у неколико наврата. Пре шест година утврђено је да на менију нема свињетине, због чега су се неки српски посланици побунили, па су се одређена јела од свињског меса ипак нашла у понуди. Почетком прошле године десио се својеврстан скандал, о коме се причало и ван граница БиХ, када је један званичник затражио од конобара да му донесе српску салату, на шта му је овај одговорио да ње нема у јеловнику, али да може да му је направи тако што ће из шопске салате избацити сир, а додати љуте папричице?!

Мада је борба за српску салату трајала недељама, она се никада није појавила на менију. Истовремено, у понуди су јела као бегова чорба или босански лонац. Српски посланици у шали често говоре да ће, ако се ни у ресторану не води рачуна о равноправности и конститутивности, саживот бити немогућ.

Грб у сваки бифе у БиХ!

Саговорници нашег листа из Парламента кажу да сви догађаји из ресторана, колико год деловали тривијално, представљају само мали део тешкоћа с којима се сусрећу приликом рада у Сарајеву.

- Забележени су многи случајеви подметања, па и вређења, како у парламенту, тако и приликом гостовања на неким телевизијама, о чему су медији већ извештавали. Наравно, грб на униформи конобара сам по себи и није превелик проблем, али не видим потребу да се било ко провоцира. Осим тога, поставља се питање зашто конобари у Народној скупштини или Влади РС не би носили обележја РС. А како би тек било да сваки кантонални бифе у парламентима широм ФБиХ има конобаре окићене локалним обележјима - пита се наш саговорник.

Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Парламенту БиХ, претпоставља да је овај случај плод самовоље неког руководиоца у Служби за заједеничке послове.

- Овај најновији случај је доказ шта се дешава када се руковођење заједничким институцијама препусти на управљање представницима само једног народа. Од одласка бивше шефице Службе за заједничке послове Сање Јокић, која је пре седам-осам месеци прешла у кабинет министра финансија Николе Шпирића, службу је привремено водио бошњачки кадар до именовања новог руководиоца.
 
То можда некоме може изгледати банално, али и те униформе су на одређен начин доказ од колике је важности да се у институцијима уважава интерес сва три народа. Наиме, тек пре неколико дана на ту позицију постављен је Србин Синиша Перковић, а претпостављам да су униформе наручене пре него што је он ступио на фунцију - каже Мајкићева.

Екипа Пресса РС
e-max.it: your social media marketing partner